Thursday 12 April 2012

Not very turkish gozleme

Turkish  gozleme
If you have read my previous post  you  know i was very busy the last few days... I just  don't have time for everything that i would like to do... But i quite like it:)
So running around the house today i received the call from my dear husband who asked me to make a turkish gozleme for dinner.
First i was a bit angry, cause he knows that i'm preparing for ukrainian Easter...
But then i realized that it might be a good post for this blog, cause these gozlemes are checked and tested and loved!!! So i went to Wanneroo market and bought all the ingredients needed.

Turkish gozleme

Recipe:

3-4 servings

for a meat filling:

600 gr beef or lamb mince( i used beef and lamb mix)
half of an onion
1/4 tsp coriander
1/4 tsp cumin
1/4 tsp chilli powder
1 tsp salt
a dash of fresh grounded black pepper
1 clove of garlic
2 tbs olive or sunflower oil 

for a spinach filling:


500 gr of spinach ( i used baby spinach)
1 sprig of mint ( u can put more)
1 bunch of parsley
200 gr of feta cheese
1/2 of red bell pepper
1 spring onion

for the dough:

300 gr of flour
3/4 cup of water
pinch of salt

to serve:

25 gr butter
1 lemon
fresh parsley


Method:

First wash the spinach.
Take the biggest frying pan that u have, put a little bit of water, heat it up on medium heat.
Throw the spinach in ( i did mine in batches)
                                                 
So do as many batches as u need, it all depends on the size of your frying pan. Put the spinach in a bowl and let it cool.

Meanwhile  put 2 tbs of oil into a clean frying pan and heat it up on a medium heat. Peel and chop  the onion and add it to the pan. when the onion is yellowish add mince, cumin, coriander, chilli powder, salt and pepper and garlic, mix well and let it cook for about 8-10 minutes on medium heat.

 Now take cooled spinach and squeeze all the juices out,  
chop all greens ( spring onion, parsley, mint and spinach)
add feta and mix well,
now chop finely bell pepper.

Now it's time for the dough. In a medium  bowl combine flour, half of water and salt. Keep adding the water until all the dough comes together. Flip to a dry, lightly floured surface and kneed by hand ( add more flour if needed). At the end u have to get a smooth dough.

Let it rest covered by a bowl for about 2-3 minutes. 

Divide the dough in 3-4 pieces ( depends how big you want your gozlemes to be. I make 4).

Take one piece and form a small ball. Leave the other pieces covered.

Roll the ball into 30*28 cm rectangle.
It should be about 5 mm thick. Now spray a heavy pan with olive oil and heat it on a medium heat.
It's time for the filling:))

On the closer side of the dough put a good amount of mince, spinach-feta mix and bell pepper. Press it a little bit.


Cover with the other end of the dough and seal it altogether. Lift it carefully and transfer to the frying pan. Fry for about 1 minute, turn around, fry for another 1 minute, repeat turning for 4 more times.

Meanwhile put the butter into a small bowl and melt it in microwave for about 30 seconds.

When the gozleme is ready, transfer onto a plate, brush with the melted butter, cut with a pizza cutter or a big sharp knife into 6-8 pieces.
Serve with a lemon wedge and fresh parsley.

Enjoy!!!
And yes they are huge!!!!

Nataliya


*******************************

 Не такий вже і турецький гезлеме


Якщо ви читали мой попередній пост, то знаєте, я була дуже зайнята останніми  днями ... Мені просто не вистачає часу на все, що я хотіла би зробити ... Але мені це дуже подобається :)

Отже ,
сьогодні  прибираючи, складаючи, готуючи,  я отримала дзвінок від мого дорогого чоловіка, який попросив мене приготувати турецький гезлеме на вечерю ( він їх обожнює!!!)
Спочатку мене це розсердило, бо він знає, що я готуюся до української Пасхи ...

Але потімі я подумала, що це може бути хороший пост на цьому блозі, тому що  рецепт цих гезлеме перевірений та улюблений! Тому я поїхала на наш місцевий ринок Wanneroo market і купила всі необхідні інгредієнти.

Турецький гезлеме


Рецепт:
3-4 порції

для м'ясної начинки:


600 г яловичого або баранячого фаршу (я використовувала 
суміш яловичини і баранини )
1/2 старої цибулі
1/4 чайної ложки коріандру
1/4 чайної ложки кмину
1/4 чайної ложки молотого чилі перцю
1 чайна ложка солі

 чорний перець до смаку
1 зубчик часнику
2 столові ложки оливкової або соняшникової олії

для шпинатної начинки:

500 гр шпинату (я використовувала молодий шпинат)
1 гілочка м'яти (можна додати трішки більше)
1 пучок петрушк
200г сиру фета
1/2 червоного болгарського перцю
1 зелена цибулька

для тіста:

300 гр борошна
3/4 склянки води
щіпка солі

для сервірування:


25 г масла
1 лимон

свіжа петрушка

Метод:

Cпочатку промийте шпинат.
Візьміть найбільшу сковорідку, налийте трішки води та нагрійте на середньому вогні. Вкиньте шпинат  (я робила партіями). Під час приготування шпинат значно уварюється, тому у вас залишиться лише десята частина об"єму- не лякайтеся!!! Все правильно:))

 Пересипте готовий шпинат до миски та дайте йому охолонути.


Тим часом влийте 2 столові ложки олії  до чистої сковорідки і нагрійте  на середньому вогні. Очистіть і наріжте цибулю та вкиньте до сковорідки. Коли цибуля пожовтіє, додайте фарш, кмин, коріандр, чилі та чорний перці, сіль, часник і добре перемішайте. Готуйте 8-10 хвилин на середньому вогні.

Тепер візьміть охолоджений шпинат і вичавить з ноьго всі соки. Подрібніть зелень (зелену цибульку, петрушку, м'яту, шпинат). Додайте сир Фета і добре перемішайте. Тепер дрібно наріжте болгарський перець.


Ось і настав час для тіста. В  мисці середнього розміру змішайте борошно половину води і сіль. Продовжуйте додавати воду до утворення однорідного тіста . Перекиньте тісто на суху, злегка посипану борошном поверхню та продовжуйте місіти (додайте ще борошна, якщо це необхідно). Наприкінці ви повинні  отримаєти гладке, ніжне тісто.
Накрийте його мискою та дайте постояти 2-3 хвилини.

Розділіть тісто на 3-4 частини (залежно якими  великими ви хочете ваші гезлеме. Я ділю на 4 частини)

Візьміть одну частину і сформуйте кульку. Залиште інші частини під  мискою.

Розкатайте кульку до
прямокутника,  розміром 30 * 28 см.

товщина розкатаної паляниці повинна бути приблизно 5 мм. 

Тепер змажте чисту, СУХУ  сковорідку ( інакше ваші гезлеме пристануть до сковорідки і порвуться)  оливковою олією і нагрійте на середньому вогні.

Викладіть фарш, шпинатно-сирну суміш і болгарсий перець на ближчий до вас бік тіста, трохи притисніть. Накрийте іншою частиною тіста та закріпіть два боки (як великий вареник).
Обережно підніміть паляницю та покладіть до сковорідки. Смажте близько 1 хвилини, переверніть, смажте протягом 1 хвилини, переверніть, повторіть 4 рази.

Тим часом покладіть вершкове масло до невеликої миски аби чашки та розтопіть в мікрохвильовій печі, близько 30 секунд.

Коли гезлеме готовий, викладіть його на тарілку, змастіть  розтопленим вершковим маслом, розріжте різаком для піци або великим гострим ножем на 6-8 частин, посипте петрушкою.

Подавайте з долькою лимона .

Смачного!

Наталія





                                                    

No comments:

Post a Comment