Tuesday, 10 April 2012

Ukrainian Easter - Paska

This Sunday we will be celebrating ukrainian Easter. 

I am sooo excited because it will be my first Easter in Australia( last year i went home to Ukraine).


So now it's up to me to maintain all the traditions.


In Ukraine Easter isn't about chocolate eggs and bunnies. It's the biggest religious Holiday that celebrates renewal and life after death.


Almost every person goes to church that day ( this is probably the only one religious Holiday in Ukraine that has that power). 

But it's not only because of Sunday service, it's because we bless our food. And it's a lot of fun!!! Because the Holy water falls not only on the food but also on you and i don't know why but that makes me very happy and that feeling remains the same since the childhood.

Usually we fill a basket with homemade cottage cheese, sausage( kovbasa), butter, home baked sweat bread( Pasca), horse radish, salt and of course the eggs!!!

Some people put a few different meats in there as well ( like smoked ham, black pudding, pate etc).

Also the hand embroidered Easter towel and a long candle is a must!!!

I am very happy that here in Perth we have a Ukrainian church
http://www.catholicukes.org.au. And of course i will go this Sunday to bless my homemade food, my first easter basket:)) That makes me sooooo excited!!!

Pasca (ukrainian sweet bread that is baked only for Easter)

Yes i will bake, cook and make everything by myself!!!

I bought the sausage skin the other day ( well i didn't buy it. I just went to my local butcher and ask him if he had some for sale and he gave it to me for free!!! Yey!!! He said there is enough for about 10 kilos of kovbasa)!!!


So Thursday or Friday i will be busy making them.


Pysanky ( ukrainian easter painted eggs)
Wish i could do the same:(((
                                 
Tomorrow i am going to paint the eggs ( pysanky) and Saturday will be all about making cheese and baking Paska.



Hope everything will end up being perfect!!! I am counting on it, because it's not only my first time- it's the first time for my australian family too:))


Український Великдень - Паска

Цієї неділі ми будемо відзначати український Великдень - Паску.

Я дуууже рада, тому що це буде моя перша Пасха в Австралії ( минулого року я літала додому, в Україну).


Так що тепер збереження українських традицій залежить від мене.


В Україні Великдень ніяк не пов'язаний з шоколадними яйцями і кроликами ( на відміну від Західних держав та Австралії).
Це найбільше релігійне свято, яке святкує оновлення та життя після смерті.


Майже кожна людина йде  до церкви в цей день (це, мабуть, тільки одне релігійне свято в  Україні, яке має таку силу).

Але це не тільки через недільну службу, але й через те , що ми освячуємо їжу. І це  дуже велике задоволення! Тому що свята вода потрапляє не тільки на їжу, а й на вас, і я не знаю чому, але це робить мене дуже щасливою, і це почуття залишається незмінним з  самого дитинства.


Зазвичай ми заповнюємо кошик  домашнім сиром, ковбасою, вершковим маслом, паскою, хріном, сіллю та, звичайно ж, яйцями!

Дехто кладе до кошика кілька м'ясних виробів ( копчену шинку, кров'янку, паштетівку і т.д.).

Крім того, вишиваний  великденський рушник і довга свічка є обов'язковим!


Я дуже рада, що тут, в Перті,у нас є українська церква  http://www.catholicukes.org.au . І, звичайно,  цієї неділі  я піду  святити мій перший паскальний кошик:)) Я дууууже зворушена через це!


Так, я буду пекти, готувати і робити все сама!


Днями я купила шкіру для ковбаси (ну не зовсім купила. Я пішла до  місцевого м'ясника і запитала його, чи  є дана шкірка для продажу, і він дав мені її безкоштовно! Ура! Він сказав, що тут достатня кількість на 10 кілограмів м'ясних виробів)!


Таким чином, в четвер або п'ятницю я буду зайнята виготовленням ковбаси.


Завтра я збираюся фарбувати писанки, а в суботу буде пeктися Паска.

Сподіваюся, кінцевий результат буде ідеальним! Я розраховую на це, тому що це не тільки мій перший раз, це перший досвід для моєї  австралійської  сім'ї   :))

No comments:

Post a Comment